Ben jij een ondernemer en wil je meer dan alleen je producten traditioneel te verkopen? Dan heb je waarschijnlijk al nagedacht over een webshop, want ja dat doet iedereen. Vaak zijn de kosten van een webshop de drempel die ondernemers niet over willen. In dit blog lees je op welke kosten je kunt rekenen, hoe de kosten tot stand komen en welke opties er zijn voor het laten maken van een webshop.

De kosten van een webshop zijn afhankelijk van de complexiteit en grootte van de webshop en variëren tussen de € 1500 en € 10.000. Wil je weten hoe dit komt? Lees snel verder.

Webshop bouwen stappenplan

Voor het bouwen van een nieuwe webshop hebben we een lijst samengesteld van belangrijke factoren en opties tijdens de bouw van een nieuwe webshop.Het stappenplan kan je gaan gebruiken bij onder andere het controleren van offertes.

Freelance webdesigner of webbureau?

Je kan door verschillende partijen jouw webshop laten bouwen. Ik benoem hier de twee meest voor de hand liggende partijen.

  1. De freelance webdesigner is een allrounder en weet van alles wat. Een freelancer kan snel handelen en jouw webshop snel bouwen. De praktijk leert ons echter dat een freelancer, in de meeste gevallen, niet gespecialiseerd is in het maken van belangrijke koppelingen. De prijs van een professionele webdesigner ligt echter lager dan de prijs van een webbureau, namelijk rond de € 3.000.
  2. Webbureaus beschikken over een multidisciplinair team. Jouw webshop wordt door de kennis van iedere specialist in dat team gebouwd. Vaak bestaat een webbureau uit designers, online marketeers en programmeurs. Het nadeel van een webbureau is dat je betaald voor het specialisme. Een voordeel van een webbureau is dat je bent verzekerd van een goedwerkende webshop, die is voorzien van al je wensen en behoeften. Een webshop laten maken bij een webbureau kost vaak tussen € 3.000 tot € 5.000.

Template of maatwerk webdesign?

Webshops met een template zijn goedkoper doordat er al een thema beschikbaar is. Het template kan aangepast worden naar jouw wensen en behoeften, echter zitten er wel beperkingen aan. Zo ben je minder flexibel in het personaliseren van je webshop. De prijs van een basis webshop met WooCommerce begint bij € 1500.

Maatwerk komt vaak voor bij grote webshops, denk aan ruim duizend producten. De webshop wordt dan vanaf het begin gebouwd en kan helemaal naar jouw wensen en behoefte worden gebouwd. De prijzen van een webshop met maatwerk beginnen vaak vanaf € 5.000.

Welk CMS past bij jouw webshop?

Het CMS waar jouw webshop op komt te draaien, is voor de prijs ook een belangrijk onderdeel. Zo zijn er voor ieder CMS ‘beperkingen’ met betrekking tot artikelen en functionaliteiten. Jouw webshop kan op één van de volgende CMS komen te staan:

Magento webshop

Magento is aantrekkelijk als je van plan bent om een grote webshop te bouwen. Magento werkt effectief als je meer dan duizend producten wil gaan verkopen. Daarnaast zijn de modules altijd uit te breiden met een lopende website. Dit moet wel gebouwd worden door een ontwikkelaar.

magento webshop

WordPress WooCommerce

WooCommerce wordt gebruikt op WordPress en is eenvoudig te bedienen. Je kan relatief veel met deze plugin, waaronder koppelingen met andere marketing- en communicatiemiddelen. WooCommerce is aan te raden voor kleine en middelgrote webshops tot 1.000 artikelen.

lightspeed webshop

Webwinkel met Lightspeed

Het laatste CMS is Lightspeed, dit is een eenvoudig CMS die iedereen kan gebruiken en aanpassen. Lightspeed werkt met een abonnementsvorm. Het startpakket (maximaal 250 producten) kost 49,- per maand en het grootste pakket 189,- per maand. Het CMS is eenvoudig te bedienen en biedt verschillende marketing opties.

wordpress woocommerce

Bijkomende kosten voor een webshop

Naast de standaard kosten van een webshop zijn er vaak ook nog bijkomende of onvoorziene kosten. Kosten, waar je nog rekening mee moet houden, voor een webshop zijn onder andere de domein, hosting, onderhoud, online marketing en doorontwikkeling. Je moet ook niet vergeten dat je het natuurlijk een stuk drukker krijgt met online aankopen.

Het is geen verkeerde keuze om een webshop te gaan beginnen. De verwachting is dat in 2040 95% van de aankopen online gaat zijn. Heb jij de keuze al gemaakt of zit je nog te twijfelen?