Vrijwel elk bedrijf moet er uiteindelijk aan geloven: online marketing. Het begint met een website maar daar blijft het vaak niet bij. Om met de concurrentie mee te komen moet deze geoptimaliseerd worden, de juiste zoekwoorden bevatten en de content moet uniek zijn. Zeker voor kleinere bedrijven vaak een hele uitdaging!

Van website naar online marketing machine

Als je begint met online marketing vliegen de termen je om de oren: SEO, SEA, Social Media en Display. En dan is er natuurlijk ook nog de content strategie. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Belangrijk is dan om – zoals bij alles – bij het begin te beginnen. Veel bedrijven starten met allerlei acties tegelijk. Ze maken diverse social media pagina’s aan en starten met online adverteren. Maar wist je dat er zeker in het begin door deze bedrijven veel geld wordt weggooid? Zeker als je geen duidelijke doelstelling voor ogen hebt kan het een dure aangelegenheid zijn. Daarom is een goede strategie altijd van belang.

Doelstellingen en kanalen

Een goede strategie begint altijd met een doelstelling. Wat willen jullie als bedrijf bereiken? Is het doel leadgeneratie – het verkrijgen van klanten via de website – of gaat het jullie puur om bezoekers? Of misschien hebben jullie een webshop en willen jullie zoveel mogelijk producten verkopen. Denk bij het bepalen van de doelstellingen niet direct in kanalen en laat je niet beperken door het web. Soms kan een combinatie tussen offline en online marketing voor jullie bedrijf heel goed werken.

Als de doelstellingen bepaald zijn is de volgende stap het kiezen van de kanalen. Dit hoeven niet altijd dure advertenties te zijn. Doordat meer bedrijven online adverteren zijn de prijzen de laatste jaren namelijk enorm gestegen. Het is beter om te kiezen voor het creëren van goede, relevante content. Hier zullen jullie jaren later nog steeds de vruchten van plukken.

Samenwerken met een bureau

Marketing kan ook volledig uit handen gegeven worden. Er zijn ontzettend veel bureau’s die online diensten aanbieden. Het samenwerken met een bureau heeft voor- en nadelen. Ze nemen veel werk uit handen en bezitten veel kennis. Daarnaast hebben ze meer ervaring en kunnen ze de concurrentie net wat slimmer af zijn. De populariteit van dit soort bureau’s is tevens ook een nadeel. Iedereen lijkt tegenwoordig een online expert te zijn. Er is namelijk veel geld te verdienen in deze branche. Hierdoor komt het helaas weleens voor dat er bureau’s zijn die niet het beste met jullie voor hebben.

Geduld

Of jullie kiezen voor een bureau of zelf aan de slag gaan, geduld is hierin het allerbelangrijkst. Zeker in populaire branches kan er veel concurrentie zijn. Met name voor de posities in Google wordt dat zwaar gevochten. Helaas zal dit betekenen dat jullie niet voor elk zoekwoord op de eerste positie zullen staan. Wees altijd slim en probeer manieren te vinden om toch bezoekers aan te spreken. Ook als dat de zoekwoorden zijn waar je in eerste instantie niet aan dacht.

Bron: ROIpartners