Werken met een Ultimaker is iets anders dan gewoon een 3D printer gebruiken. De printers van deze fabrikant maken nog net iets meer mogelijk dan dat de meeste modellen van de concurrenten doen. Dat komt mede ook doordat de fabrikant ook voor goede software zorgt die ook bijdraagt aan de kwaliteit en de mogelijkheden. Deze twee punten samen maken het heel interessant om te bekijken wat nu eigenlijk de reden is waarom de printers zo goed passe bij de wensen die in de wereld leven. Het gaat dan om de volgende zaken die optimaal verzorgd zijn door de fabrikant.

Diversiteit in de eindproducten
Misschien wel het meest aantrekkelijke pluspunt van de modellen van Ultimaker is dat er diversiteit in de eindproducten is aan te brengen. Het is goed mogelijk om met verschillende kleuren filament te werken. Zelfs in hetzelfde ontwerp. Dit wordt ook wel dual extrusion genoemd. Dit is een belangrijke ontwikkeling die een volgende stap in de mogelijkheden van het printen mag worden genoemd. Dat daarbij ook nog eens is gezorgd dat de kwaliteit van de prints niet minder is dan toen nog in enkele kleur werd geprint is een voorbeeld van de voorsprong van deze fabrikant op de concurrentie.

Gebruiksgemak staat altijd voorop
De filosofie van Ultimaker is vanaf het begin geweest dat het gebruiksgemak goed verzorgd moest zijn. Bij iedere nieuwe printer is weer te merken dat dit nog altijd het geval is. Dat komt bijvoorbeeld doordat de printers gemakkelijk te gebruiken zijn. Het is niet nodig om veel kennis te hebben van de printers. Het is daardoor voor vrijwel iedereen goed mogelijk om de 3D printers te gebruiken. Het is dan ook terug te zien in de grote verscheidenheid aan branches waarin gebruikgemaakt wordt van de apparaten die door deze fabrikant worden gemaakt. Dit zegt veel over de printers.